Ad Code

Responsive Advertisement

Az erdélyi kürtős kalács


Az erdélyi kürtőskalács, a magyar gasztronómia egyik legédesebb és legikonikusabb remeke, mélyen gyökerezik a székelyföldi és tágabb értelemben vett erdélyi kultúrában. Ez a henger alakú, ropogós külsővel és puha, foszlós belsővel rendelkező, karamellizált cukorral borított sütemény nem csupán egy édesség, hanem a vendégszeretet, az ünnep és a székely identitás kézzelfogható szimbóluma. Eredete a távoli múltba nyúlik vissza, s bár a szájhagyomány tele van legendákkal, a történeti adatok is alátámasztják Erdély központi szerepét a kürtőskalács kialakulásában és elterjedésében.

A kürtőskalács első írásos említése a 17. századból, pontosabban 1679-ből származik, a Mikes Kelemen erdélyi kancellárné által Kolozsváron kiadott erdélyi szakácskönyvben. Ez a recept ugyan még egy egyszerűbb, sütőben készült változatot írt le, de már utalt a jellegzetes henger formára. A ma ismert, nyílt tűz felett, faszénparázs fölött sütött, tekercselt, kristálycukorral karamellizált változat valószínűleg a 18. század végén, a 19. század elején terjedt el Erdélyben, főként Székelyföldön. A név is utal a formájára: a „kürtő” szó a kályhacsőre, a kéményre emlékeztető üreges alakra utal.

A kürtőskalács eredetileg a székely nagypolgárság és nemesség ünnepi süteménye volt, melyet kizárólag nagyszabású eseményekre, például keresztelőkre, lakodalmakra, falunapokra és egyéb családi, közösségi ünnepekre készítettek. Mivel a hagyományos elkészítés időigényes, különleges szaktudást és eszközöket igényelt, a mindennapi asztalra ritkán került. Ez a különlegesség és ritkaság növelte a presztízsét, és mára is megmaradt benne az ünnepélyesség érzete. Bár ma már egész évben hozzáférhető a vásárokon és a turisztikai látványosságok közelében, az igazi erdélyi kürtőskalács még mindig a hagyományok tiszteletének és a közösségi élménynek a jelképe.

A kürtőskalács alapreceptje meglehetősen egyszerű, de a készítésének módja az, ami a különlegességét adja. A tészta alapvetően finomlisztből, élesztőből, langyos tejből, tojásból, vajból vagy margarinból, cukorból és sóból készül, gyakran ízesítve vanília cukorral vagy citromhéjjal. A titok a megfelelő állagú, viszonylag lágy, de jól gyúrható kelt tészta elérésében rejlik. A megkelt tésztát kinyújtják, majd körülbelül 2 cm széles csíkokra vágják.

A csíkokat gondos mozdulatokkal, spirálisan tekerik fel a hagyományos, fából készült, henger alakú kürtőskalács sütőfára. A fahenger felülete a tekerés előtt vajjal vagy olajjal van bekenve, hogy a kész kalács könnyen leváljon. A tésztacsíkokat szorosan egymás mellé tekerik, kissé átfedve, majd a tészta felületét ismét megkenik és egyenletesen vastagra nyújtják, hogy a tekerés helyei ne legyenek túl vastagok, és a sütés során egybefüggő felületet alkossanak.

Ezt követően a fahengerre tekert tésztát bőségesen kristálycukorba forgatják. A hagyományos és legautentikusabb eljárás a nyílt láng, faszénparázs felett, lassan forgatva történő sütés. A sütőfát folyamatosan forgatják, ami biztosítja a tészta egyenletes átsülését és a cukor tökéletes karamellizálódását. A hő hatására a cukor megolvad, vékony, aranyszínű, ropogós réteget képezve a kürtőskalács felszínén.

Amikor a kalács már majdnem teljesen elkészült, és a karamell beindult, de még folyós, megforgatják a kívánt ízesítő keverékben. Az erdélyi hagyomány szerint a legnépszerűbb ízesítés a dióval, fahéjjal vagy vaníliás cukorral történő bevonat, de ma már elterjedt a kókuszreszelék, a kakaós cukor, a mandula vagy más magvak használata is. Az ízesítő rátapad a forró karamellre, amely így egyedülálló ízélményt nyújt.

A kész kürtőskalácsot finoman leemelik a sütőfáról – ekkor nyeri el végleges, kürtőre emlékeztető, üreges formáját – és hagyományosan melegen, frissen fogyasztják. A frissen sült kürtőskalács egyedi illata, ami a forró karamell, az élesztős tészta és a fahéj keveréke, messzire vonzza az embereket.

A kürtőskalács a gasztronómiai élvezeten túl komoly kulturális értéket képvisel. 2015-ben az erdélyi kürtőskalács felkerült a Magyar Értéktárba, mint a Kárpát-medencei magyarság emblematikus süteménye, hangsúlyozva erdélyi eredetét és kulturális jelentőségét. Ez a védjegy megerősítette a kalács hírnevét és hozzájárult a hagyományos készítési mód megőrzéséhez. Az erdélyi kürtőskalács ma már nemzetközi szinten is ismert, és gyakran megjelenik a külföldi vásárokon, fesztiválokon is, mint Magyarország és Erdély gasztronómiai nagykövete.

Összefoglalva, az erdélyi kürtőskalács sokkal több egy egyszerű édességnél: a Székelyföld szívéből származó, ősi hagyományokat őrző, ünnepi jellegű finomság, amely a tűz, a tészta, a cukor és a közösség varázslatos találkozásából születik. A ropogós karamellréteg és a puha belső íz harmóniája teszi felejthetetlen gasztronómiai élménnyé, amely generációról generációra öröklődik Erdélyben.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések